Alla inlägg under maj 2007

Av Ann-Louise Ryrvik - 23 maj 2007 08:35

Beteendekedjor skulle dessa dagar handla om. Det har varit lite av min dröm sedan första gången jag såg och hörde talas om Chicken Camp. Jag hade sett bilder när hönorna går i en bana och gör olika saker på olika platser och med bara en belöning på slutet.


Det var detta vi skulle ge oss i kast med denna gång. Förutom mig var det Sandra, Grace - gamla bekanta och en ny Roger. Suveränt att vara såpass få!

Jag och Sandra skulle tampas eftersom Sandra och Grace hade jobbat ihop under två kurser förut. Det var nog lite av en chock för Sandra för vi är ju en aning olika, och hon hade ju jobbat ihop sig med Grace. Det var väl kanske lite spänt ;-) dag ett, då jag dessutom inte hade sovit (på typ en vecka) och var ganska butter. Men de andra dagarnan gick finemang och vi började hitta varandras och våra sätt att träna "steg/coacha/tänka.


Slutmålet skulle vara att hönan sattes ned på bordet. Den skulle gå uppför en "stege", runda en pelare, gå på en balansbom, runda en ny pelare och gå nedför en ny "stege". I denna bana skulle tre beteenden läggas in. Vilka dessa skulle vara fick vi välja utifrån en lista.


Första började vi att inventera hönornas förkunskaper. Vi värmde upp dem med target. Sedan var det koll av färger, koner, apporter, signalkontroll, bana m.m


Här är lite av den uppfattning jag fick dag ett....

"Zonja" som pickade fint, gick banan ok med lock, valde röd trekant, ruskade apport

"Suss" wild and crazy, hade svårt i banan, valde röd trekant, var och svår att hantera för Sandra för hon flaxade, pickade o levde rövare.

"Bettan" pickade lugnt och fint, valde grön trekant, gick i cirklar runt kon, lyfte apport fint, var mycket duktig på signalkontroll

"Gullan"  pickad otroligt segt, pickade på den röda, scratchade en del, kunde inte apportera. Allmänt seg och konstig. Det visade sig sen att hon var nästan blind - starr.


Valet bland dessa hönor blev Zonja och Bettan.


Kvällen blev tidig och hemuppgiften (att skriva en träningsplan) gjorde jag på morgonen efter i stället....



Grace och Roger bygger bana.

Av Ann-Louise Ryrvik - 22 maj 2007 08:27

Sicken dag. Vi kom ju sent hem på måndag kväll och sedan var det till att sova och sedan upp och hoppa. Hästarna hade ätit hösilage som jag vet inte vad - det verkar vara elefanter jag när vid min barm... Insåg att detta aldrig skulle räcka tills på måndag så att hämta nytt var ett måste. Hästtransporten var full i grejer och en del av det var för tungt för mig att lyfta. Det var bara till att jaga transport och HösilageHasse. Transport och HösilageHasse sammanföll vid 18-tiden. Marie följde med mig och hämtade.

Det kändes väldans fint när tre balar stod hemma på gården!


Stoppa i bilen, betala räkningar, plocka undan lite...

Klockan blev två innan allt var klart. Jag insåg att det inte var någon ide att lägga sig och sova för jag skulle ändå åka vid tre-halvfyra. Så vid  den tiden gav vi oss av. Johan med kudde och täcke över sig och jag med en termos kaffe fram.

Av Ann-Louise Ryrvik - 21 maj 2007 23:40

Nyss hemkommen från Lettland (några timmar sedan). Vilka underbara dagar vi haft! Rapport kommer senare. Nu är det till att packa och att fixa. I morgon åker jag till Dalarna för del 4 av hönfighten. Det ska bli SÅÅÅÅ kul. Jag hinner inte skriva mer nu, men kanske en liten en i morgon.

Av Ann-Louise Ryrvik - 14 maj 2007 17:14

I dag skulle jag ha gjort allt jag ska göra innan vi åker bort. Vi skall åka över till Lettland och Riga några dagar för vi har bekanta som kommer därifrån. Det skall bli kul att ta några dagar off och gå på lite fest "over there".

Så i dag skulle ALLT göras... och hur blev det? Ingenting. Eller ja, någonting blev det men inte som tänkt.


Hovis kom och skodde Robban. När han var klar tog jag och Emelie en fika. Då kom prat om Emelies eventuella hästköp m.m upp och vi började titta i tidningar. Jag är ju egentligen emot att köpa på annons för jag tror alltid att det är något skumt. Bättre om man känner någon som känner någon... "better the devil you know". Vi drack mer kaffe och sedan kom vi på att kolla nätet. Och där hittade vi faktiskt en häst som verkade bra. En ganska ung häst som varit sparsamt riden och då akademiskt. Den var jättesnäll och säljaren verkade seriös. Emelie ringde. Den verkar vara vänligt hanterad och försiktigt riden. Allt verkade bra och bilder kommer att skickas. Hoppas att det är något som faller på läppen och att den har en ok exteriör.  I så fall åker vi snart i väg med transporten...

Det är kul att sitta och snacka och drömma om hästar.


Nu sitter jag här och skriver och skall snart ta itu med tvätten, städning o.s.v Det är skönt att komma hem till ett hyfsat hus, kan t.o.m jag tycka som den slarver jag är. Hästarna får jag ta itu med om det mojnar. Det blåser nämligen storm här eller i alla fall något ditåt...

Presentation

Fotoutmaningen 2015

 

Kategorier

Fråga mig

88 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8
9
10 11 12 13
14
15
16
17
18
19
20
21 22 23 24 25 26 27
28 29
30
31
<<< Maj 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken!!!


Ovido - Quiz & Flashcards