Direktlänk till inlägg 23 juli 2008

Det här med hästar och väder och vind...

Av Ann-Louise Ryrvik - 23 juli 2008 08:18

Jag har en fundering, som jag har skrivit som en kommentar på Ylles blogg, men som jag ändå känner för att ventilera här.  Det gäller detta  med hästar och väder och vind.


Jag som har hästar på lösdrift får ofta kommentarer av typen; "Stackars hästar. Måste de vara ute på vintern också? " "Va´synd om dem som inte får komma in i ett varmt och mysigt stall på kvällen".


Nu har mina möjlighet att välja själva och tittar jag på hur de gör så ser det ut såhär;


Om det regnar, blåser eller snögloppar på vintern står de ute. De står på linje i hagen på ett ställe där det är öppet, med bakdelarna mot vinden. Det är kanske lite mindre vind pga några enbuskar som finns bakom. De kunde ha gå in i lösdriftstallet, de kunde stå på sin "uteplats" i lä med tak, de kunde gå in i skogen eller ner i ravinen och hitta lä - men inte!


Däremot står de inne nu när det är varmt på sommaren. Nu kan de stå inne i lösdriftstallet hela dagar utan att överhuvudtaget gå ut. Först på kvällen eller om det börjar regna, går de ut. De kunde ha stått ute i skuggan bakom lösdriftstallet, de kunda ha gått in i skogen eller ner i den skuggiga ravinen- men inte.


De har heller inga som helst fasta rutiner under dygnet om var de är eller vad de gör.


Förr när jag hade häst på stall var det tvärt om. På vintern stod hästarna inne i sina boxar och om det regnade, snögloppade eller blåste kom de nästan inte ut. På sommaren gick de däremot ute dygnet runt i stor platta hagar utan möjlighet till skugga. Dessutom var fasta tider väldigt viktigt.

Det är på sista tiden jag börjat fundera på om detta inte är bakvänt.


(Det jag kan sakna från stalltiden är att inte ha ett varmt stall att mysa i -  FÖR MIG :-I !)


Kanske är det mina hästar som har konstiga vanor. Är det någon som har några tankar kring detta? Kommentera gärna.

 
 
Ingen bild

Marie

23 juli 2008 13:36

Bra diskussions fråga! Jag har ju mina i ett stall med engelska boxdörrrar. Dessa står öppna dygnet runt året om, som ett lösdrift stall. Nu på sommaren står mina hästar inne från tidig morgon till sen kväll, är nere på ängen någon gång för "att kolla läget" men springer upp igen från alla flugor och blinningar. Mina 3 står i och för sig även inne om det blåser riktigt mycket och regnar samtidigt men är ute om det endast är regn (åskoväder älskar dom) och är det kallt (riktig vinter) går dom bara upp till stallet för att dricka.
Sen har jag ju en 30-åring, som får extra mat och täcken vid kyla och regn, en make som vid mycket regn ibland stänger in dom en natt i bland, men det är för att den gamla ska kunna lägga sig i lugn och ro, mest!;-)
Skäms över mitt tidigare hästhantering sätt och mår dåligt över alla (det e många) dessa hästar som står i sommar hagar platta, utan träd, om de har tur finns det skugga någon timme per dag. Jag anser detta som djurplågeri!
Puss o Kram Marie

 
Ingen bild

Malin m Birk & Mio

23 juli 2008 13:58

Japp, det är samma här! Nollgradigt o snöandes blötsnö o blåst då står hästarna ute, i mitt fall på linje med rumporna vända mot en bokhäck på en av de högsta platserna i hagen, helt uppenbart att de inte fryser trots att de är snöiga och har istappar i pälsen. På sommaren ÄLSKAR de sin lösdrift och står där väldigt mycket (en bit in så den skuggar), på våren står de i solgasset (söderläge) innanför öppningen o njuter av värmen. Sover gör de ofta på förmiddagen liggande nånstans i hagen med en häst ståendes på vakt. Fast jag tror att de sover en del i sitt hus också, speciellt på sommaren. Jag har PRE, arab och arabkorsning och det är arabstoet som bestämmer var flocken ska befinna sig. Enda gången de kan frysa är under långvariga regn (flera dagar i sträck) på sommaren om de går i hagen där lösdriften inte är, men någon gång har jag flyttat över dem när jag tyckt att det regnat mycket o då började de frysa så fort de gick in i skyddet o valde då att gå ut o beta igen... Det är kul att titta på dem o se vad de väljer! Håller med om att det jobbigaste är för mig som måste ut o leta upp dem varje kväll i vintermörkret för att se att de mår bra - då är man glad att ha skimlar för de syns, den mörkbruna hästen kan man nästan gå rakt in i med ficklampan om han inte vänder ögonen mot en :-D

 
Ingen bild

Ann-Louise

23 juli 2008 14:21

Aha. Fler alltså....

Marie; Går de in en och en per box och till sin egen eller går de in "huller om buller"? Förstår om 30 åringen behöver vila! Kanske man måste "tvångsvila" dem ibland ;-). Tror Eiram fick göra så med sin gamla också.

Vad gäller vad man gjorde förr (och hur andra gör), så gör man nog alltid var man tror/vet/tycker är bäst för hästarna. Det finns väl olika rön, olika åsikter och olika tycken. Olika kunskap och olika fokus. Å andra sidan kan jag hålla med om att hage utan möjlighet till aktivering (något att tugga på, kamrater) och skugga är mycket olämpligt som jag ser det. (Det får bli i nästa inlägg som ligger och pyr ;-).)

Malin och BIRK :-D!!!!; Ja, samma här. Här fryses det om P.R.E rumpa om det regnar och blåser mycket. I alla fall när han var mindre. Nu har han mer volym (ca 162 och tunna) och är nog inte så känslig längre. Får se hur det går i vinter. Förra vintern fick han ha täcke emellanåt.
Intressant att du har araber på lösdrift. Där säger många att det inte går. Klart, du bor ju i och för sig i Skåneland. Täcker du dem?
Visst är det kul att studera deras beteende och deras sociala struktur! (oh. ämne till inlägg igen :-D) Och vad fantastiskt att man har dem på ett sådant sätt att det finns något att studera ;-). (oh. ett TREDJE inlägg på gång... ha ha ha)

 
Ingen bild

Malin m Birk & Mio

23 juli 2008 14:37

Skåne är värdelöst på vintern, blött, fuktigt (=svinkallt) och blåsigt. Jag önskar så att jag bodde längre norrut och var hellycklig den vintern som var kall och snöig i tre månader - hästarna uppskattar det klimatet mycket mer också, det är skönt att ligga i snön och sova i solskenet tycker pållarna. Jag har inga täcken på nån häst (äger dock täcken om det skulle behövas), valacken äter täcken så de undviks :-), den enda som haft täcke sedan de började gå på lösdrift för 3 år sedan är PRE-stoet som fick ha täcke några dagar en vinter när hon hade lite kolik. Det är skitkul att kunna studera flocken och deras sociala beteenden. Har två ston, en valack samt fram till i våras lilla hingstungen ihop och de är en väl fungerande flock. Det där med PRE-fettlager känner jag igen :-) de är sanslöst lättfödda så du kan tänka dig tjockleken när jag fodrade för att hålla hull på den digivande araben... Vill gärna tillägga att min erfarenhet av svettiga hästar på vintern är att de torkar bäst på egen hand (torkar inifrån) utan täcke, hästpälsen är fantastisk!

 
Ingen bild

Ann-Louise

23 juli 2008 14:53

Vi har det inte så mycket bättre här heller, fast det blåser mer hos er. Däremot är det oftast regn och blött.
Aha - inga täcken. Jag har haft täcke på småttingarna men inte på de håriga valackerna. De har haft täcke en gång i storm med ösregn. Då frös ändå inte Junge men faktiskt skakade shettisen också.
Förstår problemet med lättfödda och svårfödda i samma hage. Nu har ju jag dock bara lättfödda-ska-äta-bark-hästar.
Visst är hästpälsen fantastisk!

 
ylle

ylle

23 juli 2008 15:14

Hallå. Här finns också en som SKÄMS över sitt tidigare sätt att hålla häst, men man (jag) visste ju inte bättre då! Jag håller helt med Marie, Malin och A-L om att heta sommardagar utan möjlighet till skugga är rent djurplågeri!!! Jag har skrivit många gånger att mina hästar använder sin lösdrift allra mest under sommaren. De sover i och för sig en del inne under natten varje årstid, men jag vet ju inte hur länge.. ser bara kroppsavtrycken i halmen sen.. Kalla vinterdagar eller regn och blåst, spelar ingen roll, islänningen står ute med rumpan mot vinden, precis som ni beskriver. Men - welsh mountainflickorna! De är annorlunda, speciellt lilla Nyponros! Hon springer in i stallet i full fart om det börjar regna! Även om hon blir ensam och de andra går långt nere i hagen, så går hon in. Nu är hon ju en särdeles självsäker liten ponnydam, så hon behöver ingen support för att våga gå själv dit de andra inte går.
Själv har jag svårast för att låta dem vara ifred när det är kring nollan och regn-snöglopp. Då vill jag gärna stänga in dem och täcka dem med fleece tills de torkar, förmodligen en rest från "gamla tider". Att en häst skakar när den fryser är ju naturligt, den skakar för att musklerna ska hålla värmen, men jag tycker att det ser otäckt ut.
Dygnstytmen? Mina hästar får ju just nu inte gå på obegränsat bete, jag släpper ner dem på morgonen, då betar de några timmar och sen går de gärna och vilar en stund i stallet. Och är det så här hett och bromsar, så kommer de upp i galopp när det blir för varmt. Den lilla Nyponros går gärna ute i värsta solskenet. Hon är så tunnpälsad, så troligen gillar hon värmen och ogillar regn och kyla därför? Täcken? Jag måste erkänna att jag har sadelkammaren full med dem... fleece, regntäcken, flugtäcken, vintertäcken... men de hänger för det mesta outnyttjade på sina galgar....

http://ponnyflickornasblogg.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Marie

23 juli 2008 16:04

Det finns ju 3st enorma boxar, oftast så ställer sig den gamla i någon box, så får hon sällskap i samma box. Vill RW vara inne hos henne, så är hon det. Då får 2-åringen stå i den bredvid eller trånande utanför. Men är det mat är ju RW mer intresserad av det och då går den lilla in till den gamla. Så det gäller att ibland stänga in henne så hon får vara ifred, de slåss om vem som ska vara närmast hang around. Men det har faktiskt hänt att de 2 står och klias!!
Den gamla har mest intresse i oss människor, kan hon är hon gärna själv i hagarna, när de andra är i stallet och hon pratar hela tiden med mig och Kenta så fort vi syns till. Kan vara så pga att hon har privilegie på gamla dar, hon får gå lös och äta på gräsmattan vid huset:-))
Jag har jätteproblem med utfodring, den gamla och den unga ska ha fri tillgång och RW ska inte ens få titta på mat!! Då e det bra med att det fortfarande är dörrar på stallet!!
Kram

 
Ingen bild

Ann-Louise

23 juli 2008 16:04

Se, damer.... Springer rakt in i stallet vid regn hi hi. Vilken liten madam :-D

Har du såpass till bete du? Här får jag ge hösilage. Det växer ingenting och är typ öken.
Skakar hästen så åker täcket på ögonaböj. Där är jag nog lite mesig också. Går och kollar dem mycket i dåligt väder för att se om man måste täcka.
Det är allt bra att ha täcken ifall det skulle behövas, men man hoppas slippa.

 
Ingen bild

Malin m Birk & Mio

23 juli 2008 19:24

Jag är av åsikten att en häst som skakar/darrar fryser och att det inte är bra, egentligen är ju första reaktionen på att frysa att bli spänd så det är jag också vaksam på. Händer nästan aldrig hos mig dock och jag är noga med att springa ut o kolla dem om det är ruskväder så att ingen verkar huttrig eller är blöt igenom hela pälslagret på ryggen. För mig har lösningen de gånger det har hänt alltid varit att ge dem vars en ny hög med hösilage så att de sätter igång att äta och vips så slutar de huttra (eller de och de, det har nog bara varit silkespälsade PRE-damen som nån gång frusit). Antar att det är det som gör att jag alltid går upp i vikt på vintern också ;-) jag är frusen av mig och när jag äter så fryser jag inte...

 
Eiram

Eiram

23 juli 2008 19:27

Du har helt rätt! Vindskydd i sommarhagen är helt klart nåt å tänka på...skyddar mot flugfänshelveten och knottjäv..ar oxå. En tät träddunge tror jag faktiskt inte e lika effektivt på sommaren, även om jag oftast ser pållarna va mellan träna när det e varmt-eller mitt på gärdet.Men de har ju bara de alternativen-inget hus å gå in i tyvärr.Får ta ett varv på hamngatan overallen ;-) så jag får in lite extra cash...så jag kan fixa lite extra hus!

http://marie-bergstrom.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Ann-Louise

23 juli 2008 19:33

Just det ;-) så kan det vara! Jag brukar dock gå upp på våren/sommaren och ner på hösten/vintern. Skumt. Då måste det vara andra faktorer i omlopp..ha ha...

Mina hästar har fri tillgång till hösilage och det hjälper nog en hel del. Brukar också kolla hur långt fukten kommit i pälsen på Salle om jag ska gå och lägga mig eller så.

Är fortfarande förundrad över att det funkar i Skåne med dina tunnskinnade hästar! Snacka om att de inte är så ömtåliga egentligen.

 
Ingen bild

Malin m Birk & Mio

23 juli 2008 20:41

Hihi, du har ju inte sett deras pälsar :-). PRE-valacken (brun) har tjock tät helt ogenomtränglig päls, han blir aldrig blöt igenom och fryser aldrig oavsett väder. Dessutom har han ju ett rätt rejält fettlager som isolering. PRE-stoet är den som har tunnast päls, den är liksom silkig o blank och inte så tjock men vattnet rinner av den bra ändå, lite ullig blir hon också på vintern. Hon är den som kan börja frysa vid envisa regn på sommaren eftersom pälsen då är ganska tunn. Araben får på vintern en lång mjuk lite lurvig päls, på sommaren är den kort och mycket tät. På vintern så lägger sig håren på allihop som "flikar" som vattnet droppar ifrån. Jag är inte så flitig med ryktborsten så fettet i pälsen håller också vätan borta. Mina pållar har nästan fri tillgång, maten är nästan aldrig slut men den blir serverad 3 gånger om dagen, det är vid blötsnö och skitväder som den kan försvinna under snö eller bli nertrampad (fodras på marken på skiftande platser i stor hage) samt att foderkonsumtionen ökar och då kan det hända att det blir tomt korta perioder. Det funkar bra än så länge, jag är imponerad över att det fungerade så bra denna blöta vinter som var, speciellt också att hingstungen (också lång mjuk lurvig päls) fixade utelivet i skitvädret. Fast å andra sidan så diade han ju fram till i maj när han blev avvand (1 år gammal) så han fick ju varm mat serverad om han kände sig frusen :-).

 
Jana

Jana

24 juli 2008 18:25

Samma här: Ute när det blåser och spöregnar, inne när det är varmt som nu. Men å andra sidan är jag inte heller ute just nu. Det är ju för varmt! Och det gäller för två av tre hundar med. ;-)

http://isgardsdjur.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Ann-Louise

25 juli 2008 22:23

Malin; Coolt. Salle är tunnpälsad och hade förra året lite volym till ytan. Nu har han blivit en "tunna" så nu tror jag det går fint. Perfekt att få varm mat i hagen :-D!!! vilken lyllos.

Jana; Aha. En till!
Enig! Nu ska man ha siesta på dagarna. Hästarna får slappa helt nu. Det tar flera timmar att få på alla medikament och jox mot flugor, broms, blinningar, dåliga fötter, stickskada o.s.v Det blir på morgonen och på kvällen pussar jag bara på dem :-D.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Louise Ryrvik - 21 januari 2015 16:47


  Nu är första "spadtaget" taget och de gamla husen är i förvandling... Snacka om renoveringsobjekt!   ...

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 19:45


  Kompis the Cat! <3

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 08:38


     

Av Ann-Louise Ryrvik - 16 januari 2015 21:23

  Denna vecka har det varit etapp 2 på instruktörsutbildningen i Nose Work. Jättekul.  Det var kul att träffa alla igen och se deras utveckling och höra deras berättelser om sina testelever och deras framgångar. Sedan förra träffen har vi fått tr...

Presentation

Fotoutmaningen 2015

 

Kategorier

Fråga mig

88 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12 13
14 15 16 17
18
19
20
21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken!!!


Skapa flashcards