Direktlänk till inlägg 16 september 2008

Varför hästar?

Av Ann-Louise Ryrvik - 16 september 2008 22:57


Ibland råkar man tänka lite. Jag brukar hävda att den enda gången jag tänker är när jag står i duschen och då förstår ni hur illa det är. I övrigt är jag retningsstyrd. Det finns inget igår och inget i morgon bara idag och just nu. (Detta kan ställa till det ibland när man inser att man skulle ha varit någon helt annan stans egentligen ;-P.)


Nu har jag dock funderat lite.

Upprinnelsen till detta var när jag i söndags tog en promenad med Cazal tillsammans med Caroline (och Inka pinka som helt plötsligt kom ikapp oss och också ville följa med). På hemvägen mötte vi en bil på grusvägen. Bilen stannade och tjejen som körde drog ned rutan. Hon tyckte att Salle var fin och frågade lite om honom. Hur stor blir han? Tja, jag vet inte... Jag är inte så bra på detta, men de som kan mer säger att han kommer att växa en bit till bl.a bl.a bl.a

- Kan du inget om hästar??!?!! undrade hon med stor förvåning, typ chockerad, med ett stänk av förakt.

- Tja, sa jag. Jag har ridit och haft häst till och från i 25 år, men det innebär inte att man kan någonting.

- Varför har du hingstar då? undrade hon då hon hade svårt att släppa min okunskap.

- Tja, det är vi många som undrar fnissade jag och tittade menande på Caroline.


Det visade sig att tjejen i bilen hade haft unghästar tidigare och tänkte ev. skaffa en ny. Så började Salle ropa och trampa lite. Tjejen såg rädd ut och drog snabbt upp rutorna och bilen började rulla. -Det blir inte värre än såhär försökte jag säga, han svarar bara Loke som gnäggade där borta. Men bilen åkte. Jaha så är det med rädsla, kunskap,ödmjukhet o.s.v


Jag fick lite att funderar på....

Varför har man hästar? Varför hingstar? Vad är att kunna? Vad är att kunna rida?


Jag har häst för att jag gillar hästar. Största glädjen för mig är när alla lever tillsammans i harmoni. (Som i söndags då två hästar gick lösa i trädgården bland hundar katter och barn. Alla är trygga och uppskattar varandras sällskap. Vill vara tillsammans! Det finns tillit - mitt favvo ord just nu - och trygghet.)

Min definition  på ridning varierar. En basdefinition är att kunna sitta på en "normal" häst i alla gångarter, kunna svänga, gasa och bromsa. Med den definitionen kanske jag skulle kunna säga att jag kan rida. Den höga definitionen är den klassiska dressyren och idealbilden för mig är Anja Beran. Jag ska försöka sträva efter att bli så skicklig ryttare som möjligt, men jag vet att jag varken kommer att komma i mål på den höga definitionen och jag är inte ens säker på att det är ett väsentligt mål för mig. Relationen är viktigare för mig än en, om än så vacker, levad eller vad det kan vara frågan om.


Varför hingstar? Varför inte? Det är inget självändamål. Jag gillar killar och eftersom hästkillar är födda med kulor tycker jag att dessa ska få vara kvar där om det inte ställer till för mycket bekymmer. Det hade nog egentligen inte blivit hingst/hingstar om det inte börjat med att jag skaffade Salle, som är P.R.E. Inom den rasen har man traditionellt behållit hingsten som hingst, och det är hingstarna man rider på.  När v'l Salle var här så rullade sedan "kulorna" in ;-) fniss.


Skulle det bli för besvärligt så ser jag inget nederlag eller katastrof i om jag måste kastrera en eller flera. Jag räknar nog med att jag måste det också.


Summa sumarum; Begreppen är odefinierbara som jag ser det. Jag kan tycka att en ryttare som rycker och sliter i sin häst och som krullar ihop den i en extrem, ohälsosam, form inte är kunnigare än en "glad amatör", även om den "kunniga" har ridit i 100 år och ridit in 1000 hästar. Det är inte kvantitet utan kvalite som är väsentligt.


Vad tycker ni? Kanske någon som kan hjälpa mig med en annan definition eller bidra med någon tanke...


Höstgentiania med bladen av en kaukasiskförgätmigej i bakgrunden.

 
 
Ingen bild

Emelie

17 september 2008 02:39

tycker du tänker helt rätt!

 
ylle

ylle" title="http://bloggagratis.se]ylle[/url]" target="_blank">bloggagratis.se]ylle[/url]

17 september 2008 06:46

"Hjälpa Dig??" Jag tycker att Du verkar ha det mesta klart för Dig. Kan inte annat än hålla med Dig, en "hästmänniska" som anser eller tror att den "kan allt" avslöjar bara sin stora okunskap! Tycker jag. Och att nå fram till den punkt där Du verkar befinna Dig idag med Dina djur, det är det få som någonsin gör........ kram Ylle

http://ponnyflickornasblogg. bloggagratis.se

 
Ingen bild

Lin

17 september 2008 06:49

Jag har ingen annan definition, håller med!

 
Ingen bild

Ann-Louise

17 september 2008 06:57

Emelie; Är du vaken sådärdags mitt i natten!?!!? SOV människa!!!
Ylle; Vad du är gullig! Du ska veta att vad gäller häst är det bara rudimentära kunskaper men jag ska kämpa för att lära mig tillsammans med hästarna. Eller snarare de ska få lära mig :-). Kram!!!

Lin: Ok. Höras i dag?!

 
Ingen bild

Lin

17 september 2008 07:39

Jajemensan:)

 
Ingen bild

Marie

17 september 2008 09:39

Måste bara säga att jag är stolt över att känna dig! Du är en riktigt djur människa och häst kännare! Du kommer att nå dina mål, bara du får tid ;-)

 
AK

AK

17 september 2008 10:58

klokt!
och inspirerande för en som går i unghästtankar..

http://bacillen.wordpress.com

 
Åsa

Åsa

17 september 2008 15:37

Jag har själv efter mycket eftertanke beslutat att kastrera min "lille" kille, två år och redan 150cm, 500kg, mycket testosteron, mycket vilja, och ingen rädsla öht...Kan bara vara en ardenner ;)
Visserligen lockar det att visa honom i vår, men det lockar ännu mera att kunna lita på att han håller sig i sknnet när brunststona kommer till seminstationen som ligger granne med oss.
Annars har jag aldrig förstått den något hysteriska undertonen i "har du en HINGST?", jag menar, det är ju först och främst en HÄST.

http://www.asashundar.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Frida och Herman

17 september 2008 19:59

Dina tankar är underbara tänk om alla tänkte så. För mig är harmoni huvudsaken, antigen det gäller ekipaget eller flocken.
Har man inte kunskapen kan man aldrig göra fel, var det en hästgubbe som sa mig en gång.
http://jorgenschwartz.se/blog/category/Sverigeritten-etapp-2.aspx
Kolla gärna in denna blogg om två krutgubbar och deras pållar.

Ha det bäst

 
Maria Y

Maria Y

17 september 2008 21:24

När det gäller VARFÖR säger jag bara: Pippi! Det stod i alla fall klart för mig i helgen, hur det hela måste ha börjat...
Vem som har KUNSKAPEN? Den som är mogen nog att inse att det finns mer att lära...
Att kunna rida? Balans och tillit var nog mina favoritord på Manuelas lista - men ack så svårt att lyckas med...
Förstår så väl att du gillar killar med kulor! De utan är ju snälla och rara, men lite "det:iga". Ville själv inte ha en sån, men hingst blir överkurs för oss, så det fick bli en grinig liten märr istället :-)


http://cowgirlup.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Ann-Louise

17 september 2008 23:06

Tack alla för glada tillrop :-D!
Åsa; Förstår. Det är nog som det känns nu främsta anledningen att ta dem. Att de inte tar sig ut och producerar små pojkar/flickor på bygden..... Fasa!!!!

Alla; Förresten ni där ute i rymden som har hingst - Hur höga staket har ni och vilken konstruktion?

Frida; Tack! Så kloka ord från hästmannen - de kommer jag att adoptera :-). Jag ska raskt in och kika på länken. Kul.

Maria Y; Aha Pippi ja´. Kanske hon satte något frö hos mig också trots att jag var en väluppfostrad liten flicka och inte gillade Pippi för hon var så "bråkig". Ha ha och det tog man ju igen senare i livet ;-)
Bra ord. Där kom det igen tillit!!! den tror jag (hoppas jag) att jag fixar men så var det det där med balansen....SUCK!
Grinig märr ja.... det är de värsta. Det är när man haft sto som man har haft häst, sägs det ju, och då gärna fux också ;-).

 
Ingen bild

Lin

18 september 2008 09:40

Men vad bra, då tänkte du i alla fall en gång under gårdagen *asg*

 
Ingen bild

Bitten

18 september 2008 09:42

Tycker mycket om ditt sätt att tänka!!

 
Ingen bild

Caroline cc

18 september 2008 21:55

Hej!Har nog liknande tankar med hästarna, men hade hingst"redan"i början av 90talet. Såå mycket skäll jag och min häst har fått för han var hingst!Det gick inte att tala med folk heller...Min häst är hur trevlig som helst och mycket väluppfostrad.Men bara för han var okastrerad var han en fara?!Till saken hör att jag har idag tre hingstar(inte planerat,blev bara så)de är trevliga och välhanterade allihop.Men ändå möter man fördomarna!De som far runt hängande i grimskaft eller bett efter hästen i full rustning,skriker o gapar,lever om med sina hästar är oftast de som har mest att gnälla på!Speciellt när man då kommer med sin häst, som råkar vara hingst,som står o tittar nyfiket,ev gnäggar och inte gör en fluga förnär...då är man inte poppis!Det är ju inte det att man ska ha hingst för den saken!Häst är ju det man vill ha eller hur =o)

 
Maria Y

Maria Y

19 september 2008 08:51

Precis som Caroline cc säger så borde det väl vara grad av uppfostran och utbildning som är intressant, inte kön? Jag delar hellre ridbana och stall med en välhanterad hingst än en dåligt hanterad valack!
På SQHA's Nationals stod vi i en veterinärbesiktningskö med 70-80 hästar, hingstar, ston, valackar huller om buller. Alla i grimma o vanligt grimskaft. Hur lungt som helst, de flesta hästar passade på att sova lite. När man visar sånt för folk från andra delar av ridsporten får man höra att det är för att våra hästar är så speciella. Visst, de är speciella och fantastiska :-) ! Men de är hästar, precis som alla andra raser, och man får inte det här gratis. Det är mycket arbete med "vardagslydnad" som ligger bakom. Det betraktas som en förutsättning för att man ska kunna sitta upp på hästen. (Oavsett kön!)
När jag var barn had jag en kompis som tävlade ponnydressyr. Hon hade en valack och en hingst (som gick i avel). Hingsten var snällast och den man helst ville få hjälpa till med. Vi var bara barn så vi fattade inte att det skulle vara något märkligt med att vi kunde hantera en okastrerad häst. (inte heller förstod vi arbetet de vuxna runt honom lagt ned på hästen för att göra honom så trevlig ;-) )

Så heja alla er med stiliga, vänliga och väluppfostrade "hela" killar!





http://cowgirlup.bloggagratis.se

 
Lin

Lin

19 september 2008 12:52

Jomen, Maria Y, en Ouarter föds väluppfostrad och perfekt, visste du inte det??? *asg*

http://www.redneck.bloggagratis.se

 
Maria Y

Maria Y

19 september 2008 18:49

Lin: Aha! Ungefär som retrievers alltså ;-)

http://cowgirlup.bloggagratis.se

 
Tina

Tina

25 september 2008 16:41

Hördudu Maria Y, det där såg jag ;-)

Nej men jag kan inte så mycket om hästar mer än att jag gillar att rida. Däremot har jag i min barn/ungdom umgåts mycket med gulliga tjurar utan problem. Trenden bland hundar går också mot att man ska kastrera bort problemen (säger jag som har en kastrerad tik). Men jag tycker det är en viss skillnad på att kastrera ett djur för att det mår dåligt eller att kastrera för man inte orkar lägga ner jobbet att lära sig hantera driften. Du har kloka tankar A-L och det är roligt och tankeväckande att läsa.
Tina

http://workinglabs.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Louise Ryrvik - 21 januari 2015 16:47


  Nu är första "spadtaget" taget och de gamla husen är i förvandling... Snacka om renoveringsobjekt!   ...

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 19:45


  Kompis the Cat! <3

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 08:38


     

Av Ann-Louise Ryrvik - 16 januari 2015 21:23

  Denna vecka har det varit etapp 2 på instruktörsutbildningen i Nose Work. Jättekul.  Det var kul att träffa alla igen och se deras utveckling och höra deras berättelser om sina testelever och deras framgångar. Sedan förra träffen har vi fått tr...

Presentation

Fotoutmaningen 2015

 

Kategorier

Fråga mig

88 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14
15 16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
<<< September 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken!!!


Skapa flashcards