Direktlänk till inlägg 1 februari 2012

Tja...

Av Ann-Louise Ryrvik - 1 februari 2012 21:22


Såg denna på facebook idag...



Nu är min tyska inte så himla bra, men det ser inte helt trevligt ut. Det ser såpass otroligt ut att man knappt tror att det är sant. Å andra sidan ska man aldrig upphöras att förvånas när det gäller mänskligheten och dennes förmåga att hitta på "genvägar" och bygga chimärer.

Även om detta är otillåtet i Sverige som någon skrev på f.b. och att detta exempel är tämligen extremt, så tycker jag att det ändå är symptomatiskt för hästträning. Så mycket linor, remmar och tyglar som ska "bända in" hästen i en för ögat önskvärd form, oaktat om det är en korrekt form eller om hästen rent fysiskt orkar det.

Alla har de säkert ett visst berättigande vid enstaka tillfällen och då för vissa ytterst kunniga personer. Men hur många är det som behärkar dessa inspänningstyglar utan att göra mer skada än nytta? Nåväl, jag kanske är negativ och utgår väl mest från min egen okunnighet.


Det enda jag kan säga är att det är intressant hur det skiljer sig vilken djurart man tränar. Jämför tex med hundar. Tänk om man skulle binda ihop hundens kropp för att få ett lågt kryp? Eller om man hade någon slags snörgrimma som man kunde dra åt vid skallet, när man ville lära in kommandot "Tyst"? Helt enkelt dra ihop hundens mun, med ett effektivt ryck i någon tåt. OJ! Med tanke på människans påhittighet så kanske det redan görs.. ??? ;-)


Från det ena till det andra;


 
Glad skit!

Äpplet faller inte långt ifrån.... ;-) 


 
 
Anna Hovskägg

Anna Hovskägg

1 februari 2012 23:02

Men fy.
Säga vad man vill, men den som pysslar med inspänningar hit & dit tar inga genvägar. Det blir en rak väg mot skador både fysisk & mentalt. Som jag ser det.

Den där glada skiten skulle nog ha kul med min glada skit :)

http://www.lyckoprickar.se

Ann-Louise Ryrvik

2 februari 2012 06:43

Mmmm enig!

Jo skulle tro det! Synd att ni bor så långt bort annars kunde vi "rasta" dem ihop. Ha ha.

Erik kör runt i en gåstol nu och det är ett himla lyft. Mindre frustrerad och gott stolt över sin kapacitet =D.

 
Kim

Kim

2 februari 2012 00:10

Hu va ruggigt det ser ut!
Alltså marionett-hästen, inte din lilla prins :))
Jag orkar oftast inte tänka på de tokigheter folk gör med djur.
Men jag sprider mina tankar om positiv förstärkning till alla som lyssnar.
Och från att ha varit ensam "sådan" i stallet så är nu tre till som har börjat så smått, bra va!?

kram

http://varmt.bloggplatsen.se

Ann-Louise Ryrvik

2 februari 2012 06:41

Tja han kan vara ganska ruggig han också ;-) ha ha.
Det är ju suveränt! Skoj att ni blivit fler :-).

kram

 
Caroline cc

Caroline cc

2 februari 2012 07:39

Visst är det vidrigt!Det var en tysk hästtränare/älskare som satt upp det på sin fb-sida för att visa hur dumma människor kan vara och varna för hur mycket man skadar hästen. Men det är så tråkigt att vi inte kommit längre i förståelse för djur och vad vi kan åstadkomma för skador fysiskt/mentalt. Vi skadar ju varandra ibland medvetet, ibland omedvetet. Men det måste ju någonstans ringa en klocka hos människor, än just den som kommit på idiotsnörena, det som förvånar är väl att det är fler som"hänger på"och köper konceptet?! Men det är väl så att där vettet går ut, går våldet in... Tråkiga bilder, men bra att det visas!

http://www.preclassica.bloggsida.se

Ann-Louise Ryrvik

2 februari 2012 21:32

Aha! Ja, detta är väl extremt, men ändå så är det mycket snören och remmar. Det är nog många som inte har kunskapen att använda dem..

 
mattemia

mattemia

2 februari 2012 12:51

Jag tycker som jag sa på F.B att ju mer snören på hästen ju mindre i huvudet på ryttaren. Å vad det gäller hundar så funderar jag ofta vad är för sorts selar o huvudgrimmor folk släpar omkring sina hundar i? det måste väl vara nån sorts genväg när man inte orkar ha sin hund i vanligt koppel? o osökt tänker jag på jägarna och deras användning av elhalsband - så tyvärr kommer nog inte hundarna undan dom heller -SUCK!

http://lusitanoqsen.blogspot.com

Ann-Louise Ryrvik

2 februari 2012 21:31


Nä, det är klart. de kommer väl inte undan helt heller... Fast det är mindre för att få dem att göra något och mer att få dem att inte göra något (dra). I o f s kanske lika...
Och elhalsband... Hua.

 
Viveca

Viveca

2 februari 2012 13:09

Fy fasen vad dumma människor kan vara. Jag är anti inspänningar. Dels för att jag tycker att hästen själv skall hitta sin form. Det räcker att titta på dem i hagen för att se att de faktiskt kan. Dels för att jag inte kan tillräckligt för att i så fall göra det på rätt sätt, men jag är tveksam till att det verkligen behövs. Det kanske går snabbare? Även det tror jag är tveksamt. Det är skillnad på att dra ihop hästen mot att låta den hitta formen och börja använda ryggen att bära upp sig själv. Själv är jag inte så noga med att det skall gå snabbt, men tålamod och tid har jag gott om. Inte heller har jag några blivande tävlingshästar. Jag tillämpar tömkörning i skog och mark. Det är roligt för båda parter och bygger upp muskler samt smidighet. Arbete på töm är jag inte så duktig på dock utan vi "kör" med hästen framför och mig bakom. Tycker det är mer givande än longering där hästen bara arbetar på ett runt spår. Löslongering övar vi på ibland dock, där kan man ju lätt gå över till lite annat arbete från marken med hästen lös och ledig. Jaja en liten utläggning. Förresten har du några valpkurser/hundkurser så småningom. Har ju blivit matte till en till;)

http://perasperaadastra.bloggplatsen.se

Ann-Louise Ryrvik

2 februari 2012 21:29

Enig. Jag är inte så duktig så jag behärskar det. Känns bättre att låta dem vara så fria som möjligt så ser man vad som händer när man ber om olika saker. Gör jag knas, får jag knas. Gör jag bättre, får jag bättre. Bra skola :-). Men kan väl vara så som du säger. Inga tävlingshästar i vardande och gott om tid och lite kunskap.
Jag brukar välja att se min okunskap som en tillgång - kan man inget så måste man vara mer pedagogisk... He he...

Jodå. Kika på www.hastochhund.com så finns det nog lite där =D. Det hade varit så skoj!!!

 
Ingen bild

agneta

3 februari 2012 10:02

människor är lata och okunniga och förstår kanske inte bättre, som hundägare sedan lång tid tillbaka blir jag alltmer fascinerad av alla dessa gå-fintselar och haltigrimmor...av princip ska man samarbeta med hunden (som med hästen) samtidigt har jag sele på min hund efter nackskador från utfall mot bla brevbärare...ack ja.

Ann-Louise Ryrvik

12 februari 2012 18:02


Ja, det är väl genomgående med allt vad vi gör. Vi vill gärna ha quick-fix. Vanlig seg träning är inte så många intresserade av längre verkar det som.
Jo, de kan ha sitt berättigande ibland. Det är inte det..

 
Malin

Malin

3 februari 2012 12:18

Hemskt!
Hundsporten har tack och lov kommit så mycket längre än hästsporten vad gäller träning och inlärning. Även fast den är långt ifrån bra på alla håll.
Men om 25 år kanske hästsporten kommit ikapp....?

http://olydigahundar.blogspot.com

Ann-Louise Ryrvik

12 februari 2012 18:00

Ja, jag tycker att det har hänt ganska mycket inom hästeriet på sista tiden. Det är bara att hoppas...

 
Ingen bild

ubitt

4 februari 2012 14:44

FRUKTANSVÄRT MED MARIONETTINSPÄNNING!!!!!! Vi människor är ju inte kloka!

Ann-Louise Ryrvik

12 februari 2012 17:59

SUCK! Skapelsens krona... :-(

 
Fröken Nattfrost

Fröken Nattfrost

6 februari 2012 10:33

Min tanke där med hundar är väl mer, att där avlas det istället så benen ska vara såpass långa/korta att de får en "passande" gång/ställning osv...

http://nattfrost.blogspot.com

Ann-Louise Ryrvik

12 februari 2012 09:21

Det har du rätt i. Alla har sitt egna gissel eller lycka beroende på hur man ser på det...

 
Ingen bild

ubitt

12 februari 2012 16:45

Har för mig att jag kommenterade detta läskiga med "marionett-inspänning"???

Junge-rapport efterfrågas!!

Ann-Louise Ryrvik

12 februari 2012 18:03

Jojomän. Det är bara jag som inte tagit mig in förrän nu.

Junge ja. Jag hoppas kunna göra en visit frampå så jag kan ta lite bilder. Han är i himmelriket i sin nya familj och trivs som fisken i vattnet. =D

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Louise Ryrvik - 21 januari 2015 16:47


  Nu är första "spadtaget" taget och de gamla husen är i förvandling... Snacka om renoveringsobjekt!   ...

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 19:45


  Kompis the Cat! <3

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 08:38


     

Av Ann-Louise Ryrvik - 16 januari 2015 21:23

  Denna vecka har det varit etapp 2 på instruktörsutbildningen i Nose Work. Jättekul.  Det var kul att träffa alla igen och se deras utveckling och höra deras berättelser om sina testelever och deras framgångar. Sedan förra träffen har vi fått tr...

Presentation

Fotoutmaningen 2015

 

Kategorier

Fråga mig

88 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken!!!


Ovido - Quiz & Flashcards