Direktlänk till inlägg 21 december 2007

Hästmannaskap - Goda egenskaper hos hästmänniskan

Av Ann-Louise Ryrvik - 21 december 2007 07:49

ur Hans Sidbäcks bok "Hästmannaskap Körning"


Kärlek till hästen

För att få samspelet häst/människa att fungera på rätt sätt räcker det inte med att man bara "gillar hästar". Det krävs en ärlig kärlek till detta fascinerande djur. En riktig hästmänniska bör ha en mycket förstående äkta hälft, annars finns det risk för att han/hon snart har en före detta sådan.


Lugn, trygg och säker

Köraren ska vara hästens trygghet precis som flockledaren, vilken hästen litar bättre på än sig själv. Med tanke på att det är onaturligt att ett rovdjur, människan, och ett flyktdjur, hästen, samarbetar, är det lätt att förstöra förtroendet genom stressat, irriterat eller aggressivt beteende. Även små saker som rastlöshet, brådska eller minsta osäkerhet påverkar hästen betydligt.


Tålmodig

Tålmodighet i hästsammanhang mäts inte i timmar eller dagar, utan det är naturligt med ett evigt väntande på att hästen ska mogna och förbättra sin utbildningsnivå. Förutom att hästar har olika personlighet, intelligens, koncentrationsförmåga, inlärningsförmåga och fysisk förmåga, har varje individ bättre och sämre dagar. Kräv ej mer än vad hästen klarar av för tillfället. Var glad åt varje litet framsteg, vilka inte kommer varje dag. Sätt inte för höga mål på kort sikt, utan lär dig tänka så här: "Det ska bli kul att se hur långt den här hästen har kommit om ett år." Det finns inga genvägar till ett bra resultat. Något att tänka på om man inte tycker sig ha tid att vänta är, att om du försöker forcera i utbildningen kanske du aldrig kommer fram till målet. Det gör du däremot om du låter saker och ting ta den tid det tar.


Ödmjuk

 Tänk på att hästen är en tänkande och kännande individ som ursprungligen är ett flockdjur. Den är van att leva i frihet och att dess naturliga instinkt är att fly från faror och obehag. Att stå uppbunden i en spilta eller instängd i en box, är ett stort berövande av dess naturliga frihet. Att hästen accepterar detta och t o m  arbetar för oss ska vi människor vara tacksamma för och ej bara ta för givet.

Om hästen t ex inte vill rygga en dag och du inte genom eget kunnande eller erfarenhet kan rätta till det, så låt det vara. Acceptera att det inte fungerade just då. Det finns många faktorer som spelar in, t ex väder, dagsform, muskelömhet m.m

Det är aldrig en kamp om att vinna eller förlora mellan häst och människa. En häst är inte beräknande. Om du har satt målet att t ex  lära hästen att rygga och det inte lyckas just då, så har hästen för den skull inte på något sätt vunnit, för hästen visste ju inte vad målet var. Den har helt enkelt inte förstått vad du var ute efter. Du måste räkna ut ett bättre sätt som just den här hästen förstår till nästa gång. Utbildningen ska vara roligt för både häst och kusk. Observera att man ska utbilda hästar, inte tämja(tvinga) dem.


Öppenhet och känsla

Ovanstående egenskaper gör vissa kuskar/hästmänniskor duktigare än andra. För att kunna kommunicera med hästen, måste du ha ett genuint intresse för att alltid se, analysera och förstå hästens sätt att uttrycka sig. Det krävs för att kunna veta vad du kan lära/kräva just nu och på vilket sätt du bör genomföra det för tillfället och däremd få hästen att på ett positivt sätt utföra uppgiften. Uppgiften kan variera från att stå stilla utanför kyrkan till att bli flyttad i spiltan eller bli ledd ut till rasthagen.


Rättvis

Tillrättavisa aldrig en häst om den misslyckas med något, om det kan bero på: störande omgivning, rädsla, osäkerhet, överskottsenergi, trötthet, smärta, sjukdom, skada eller illa tillpassade seldon. Tillrättavisa aldrig då du själv har gjort fel, t.ex gett hästen felaktiga eller för sena hjälper, ställt för höga krav eller då du är i obalans. (M a o  aldrig =D - min anmärkning)

Du måste även vara rättvis i berömmandet. Ge beröm för hästens minsta försök att göra rätt även om det inte blev helt perfekt.


Ärlig

Försök aldrig att dölja dina känslor eller "spela" något som du inte är. Hästen märker sinnesstämningar mycket bättre än människan och blir misstänksam mot en människa som inte är naturlig. En häst gör ofta mer för en något osäker och försiktig människa om denne visar sina känslor, än om samma människa försöker spela tuff och självsäker. Ett sådant onaturligt beteende irriterar en säker häst och stressar/skrämmer en osäker häst.


Konsekvent

Var konsekvent i alla rutiner så att allti i stallet alltid förs på samma sätt vid samma tidpunkt och i samma ordning. Var också konsekvent i dina krav. Om du normalt inte bryr dig om att hästen t ex skrapar med foten när den väntar på kraftfodret får du inte rätt som det är tillrättavisa den. Om du normalt kräver att den t ex ska stanna och vänta på att du tar av grimman när du släpper ut den i hagen kan du inte plötsligt släppa på det kravet. Vid inkonsekvent beteende blir hästen stressad, osäker och tappar tillit och förtroende för människan. Starka hästar blir till slut irriterade. Däremot kan du inte vara "konsekvent" på ett sådant sätt att du tror såhär: "Om jag gör så här, då ska hästen göra såhär." Det finns tyvärr inga standrardlösningar i hästhantering och hästutbildning, utan man måste se och känna hur man kan få just den här hästen att förstå, just i det här ögonblicket.


Självkritisk

Självkritik är kanske den viktigaste egenskapen. Kom ihåg att hästen inte har någon som helst skyldighet att förstå människan. Hela den bördan ligger på vår sida, att förstå och få hästen att förstå. En mycket viktig tanke är "Vad gjorde jag för fel, eftersom hästen inte förstod mig?" Med den tanken i bakhuvudet lär man sig något nytt varje dag.


Läs med eftertanke C.A Ehrengranaths bevingade ord:

Till mästerskapet gives blott en bana, ren som solens väg uti det blå,

att syfta uppåt och det högsta ana, men aldrig tro sig mästare ändå.



 
 
Ingen bild

Lin

22 december 2007 09:33

Intressant och tilltalande text!!

 
ylle

ylle

22 december 2007 09:44

UNDERBART! Behöver inte säga nåt mer. Texten innefattar allt! Ylle

http://sammie.blogg.se

 
AK

AK

22 december 2007 16:42

Kanonord!

http://bacillen.wordpress.com

 
Charlotte

Charlotte

24 mars 2011 13:20

läser några av dina gamla inlägg och fastnade för det här. Så kloka ord och tankesätt i förhållande till hästar! Det är sådan hästhanteringen generellt borde vara oavsett disciplin eller träningsform. Sunt förnuft ligger nära till hands tycker jag så som konsekvens och förståelse. Bra inlägg! flera sådana! :D

http://ridersdiary.blogg.se

Ann-Louise Ryrvik

24 mars 2011 14:48

Hans Sidbäck är så klok. Nu har jag inte haft äran att träffa honom IRL, men boken och filmen är jättebra!!!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Louise Ryrvik - 21 januari 2015 16:47


  Nu är första "spadtaget" taget och de gamla husen är i förvandling... Snacka om renoveringsobjekt!   ...

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 19:45


  Kompis the Cat! <3

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 08:38


     

Av Ann-Louise Ryrvik - 16 januari 2015 21:23

  Denna vecka har det varit etapp 2 på instruktörsutbildningen i Nose Work. Jättekul.  Det var kul att träffa alla igen och se deras utveckling och höra deras berättelser om sina testelever och deras framgångar. Sedan förra träffen har vi fått tr...

Presentation

Fotoutmaningen 2015

 

Kategorier

Fråga mig

88 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4 5 6
7
8
9
10 11 12 13
14
15
16
17 18 19
20
21 22 23
24 25
26
27 28
29
30
31
<<< December 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken!!!


Ovido - Quiz & Flashcards