Alla inlägg den 26 april 2009

Av Ann-Louise Ryrvik - 26 april 2009 08:15

Här kommer lite om lördagen;

Det var träff 2 på klickerTRÄNARutbildningen i Vänersborg. Denna helg hade jag förlagt träffen hemma hos mig eftersom vädret hade lovat varmt och fint. Helgens tema var kriterier, göra kriterieplaner och att föra logg. Många gånger tycker jag att fokuset vid detta tillfälle har en tendens till att läggas på hundens inlärning och inte på förarens inlärning. Det är ju att göra kriterieplaner och föra logg som är grejen. Att det blir så tror jag beror på att när man tränar sin hund så är man så målstyrd.

Grunnade lite på diverse och så kom jag på den genialiska tanken att de skulle klicka på någon häst. Då borde det bara lättare att göra kriterieplan och föra logg. Vi skulle ta Loke också. Han är långsam och man hinner räkna latenstid lätt ;-).


Uppgiften var att få hästen att som färdigt moment putta en boll tre meter in i ett mål. Glad ihåg gjordes en kriterieplan sittandes i solen på uteplatsen och sedan var det dags att köra igång. Loke var borta så vi fick ta Salle istället. Det gick ganska bra. Efter lite putt på boll i hand, blev det förstärkning på att han sänkte huvudet rakt ned på bollen på marken. Detta utvecklades i en oönskad riktning till en del bett i bollen, lyft i bollen.  Frekvensen blev lite låg ibland. Vid ett tillfälle lyfte han till slut upp en pinne och undrade ungefär -Men detta då.... duger det??? :-) De duktiga kursarna fixade dock bort betten i bollen och fick honom att börja putta lite på den.


Lin och Salle


Lite längre ner


och längre


och nere....


- Oh, där är bollen! Ina frestar.


Putt. Ina får Salle att putta i stället för att bita i bollen.


Salle är ju lite mer intensiv än Loke och när Loke dök upp tog jag ett snabbt beslut att byta häst. Salle ska alltid vara med och väldigt nära. Minsta lilla rörelse får honom att följa ännu mer och bli intensiv. (Betänk då om vi använt Milou!!! )


- Vad gör ni????


Hmmmm

Salle är med i diskussionen.


Marcus var den förste som började med Loke. Han var fantastisk. Helt utan traditionella låsta ramar hade han intressanta ideér om hur man kunde förändra i kriterierna. Nytt och fräscht tänkt.


Loke gillade verkligen Marcus.


Loke och Marcus.



Vi kom inte så långt med beteendena, vilket jag tror berodde på att det var svårt att vara stilla. Helt stilla. Hästarna ser varje rörelse och störs. Vad gäller loggföringen så gick det väl också sådär. Det blir lätt att man dras med i att experimentera mitt i träningen istället för att stanna upp och tänka till. I eftertankens kranka blekhet skulle jag ha styrt mer. Sett till att man verkligen satt sig ned och tänkt till. (Där gör jag ofta fel. I stället för att stanna till och tänka så bara kör man. Jag får sådan ångest av att jag vet att folk vill träna, så det känns "onyttigt" att bara prata och diskutera. Dumt för det  är ju verkligen inte så.)

Vad jag tror blev tydligt är detta med att det finns så små kriterier som man oftast inte tänker på. Tex var på bollen hästen ska putta, med vilken del av mulen/nosryggen och med vilket tryck samt vilken riktining bollen far iväg? Vikten av att träna ett kriterie i taget.....


Det sista, när alla var trötta, var tre inblandade; En bollhållare, en klickare och en godismatare ;-)!




Presentation

Fotoutmaningen 2015

 

Kategorier

Fråga mig

88 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18 19
20 21 22
23
24
25 26
27
28
29 30
<<< April 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken!!!


Ovido - Quiz & Flashcards