Direktlänk till inlägg 18 februari 2011

Att inse sin litenhet, och då menar jag inte storleken =D

Av Ann-Louise Ryrvik - 18 februari 2011 23:42


Förr trodde jag att jag bestämde. Jag trodde jag bestämde över både mig själv och över andra så ock över djuren. Med ålder och klokhet inser man att man inte bestämmer över något egentligen. Det enda man har en liten trivial inverkan på är om man ska ta en kopp kaffe till eller vilken tröja man ska ha på sig just nu - i övrigt står man sig i stort sett slätt.


Ett exempel på vad man trott sig bestämma över är HÄSTEN. Förr trodde jag att jag med hjälp av tyglar och bett kunde styra och stanna en häst oavsett om den ville eller ej. FNYS! så naiv man var. Om 600 kg häst VERKLIGEN vill sticka, få av en eller vägra så gör den. Vi har inget att sätta emot. Det händer dock ytterst sällan. Anledningen att de inte gör det oftare är nog fler, men jag tror att det är deras genuina vänlighet och tålamod som gör att de låter oss hållas. (De vill inte ha konflikt och obehag plus att de inte har testat våra krafter på riktigt. Tack och lov för det!)


Tänk så många gånger man ryckt i, spöat och bestraffat en häst... Den ska jäklar i mej...! Den testar mig bara och han ska inte komma undan!!! Som en galning har man suttit där uppe och bonkat, dunkat och dragit.... Och det räcker med att se sig omkring i de flesta settings så ser man det. Detta gäller inte bara unga kvinnor från Värmland ;-), man kan se det överallt från nybörjare till "proffs".

Hur kan man vara så säker på att man har varit tydlig i sin kommunikation? Hur kan man vara säker på att hästen förstår och struntar i en? Hur kan man vara säker på att hästen inte har ont? Hur kan man anse sig vara så skicklig så man har rätt att korrigera hästen? Och om man vore så skicklig så hade det inte behövts! Då hade man löst det på andra sätt.


Att uppmärksamma sin litenhet kan vara att skaffa sig en oinriden häst, att belöningsbasera sin träning, att ha ett långt riduppehåll och sedan börja rida i en sadeltyp som känns obekant och lös.  Då är man inte så styv i korken! Inte jag i alla fall.... Att man förr red mer eller mindre crazy hästar, att man hoppade 145-150, att man var "så jäkla duktig" och smidig är ett minne blott! Det är en helt annan värld nu och faktum är att jag inte vill ha den gamla tillbaka. Är man inte så stursk så missbrukar man heller inte hästens goda vilja utan man är tacksam och ödmjuk för det man får.


Kom att tänka på det när jag red (läs hasade runt) på Loke igår. Först ut till hagen. Fyra hästar kommer rusande; Ta mej! Ta mej!

In med Loke och på med utstyrsel. Han, denne vänlige varelse, har aldrig protesterat varken mot kapson, sadel eller sadelgjord. Nu drog jag den ordentligt för att sadeln inte skulle glida så lätt och han står där så snällt. Han får förstås en karamell då och då.


Sedan skuttar (läs stånkar jag mig) upp på pallen (läs stegen he he) och han kommer och dockar in. Han kliver så himla nära att han nästan står över den, för att jag som är smidig som ett kylskåp ska komma upp. Jag måste kliva rakt på eftersom sadeln snurrar om jag använder stigbygeln när jag sitter upp. 

När jag lite osäkert är halvägs tänker jag att ett skutt åt sidan och jag skulle vara gone. Han står stilla med vridet huvud mot mitt ben och väntar tills jag fått allt tingeltangel på plats. Rumpan där den ska vara, fötterna i stigbyglarna, fingrarna kring tyglarna.... Han får förstås en karamell.


Eftersom han står nästan över stegen måste han gå rakt åt sidan eller backa. jag föreslår att han ska backa. Han gör det. Sedan ber jag honom gå framåt. Han gör det. Vi går inte så långa sträckor än innan det är stopp och karamell. Han stannar på mitt ptroo och han går på min skänkel/smackning. Han svänger när jag vill (oftast ha ha). Små är de glädjande stunderna =D! Det man förr tog för givet är idag UNDER. Vi kommunicerar!!!!


Det är lite som när jag har hundkurs och kursdeltagarna får lära in ett nonsenord för ett beteende t.ex "gurka" för att lägga sig. Det blir en helt annan ödmjukhet när man ser att hunden lägger sig på ordet "gurka" än om den lägger sig på ordet "ligg". Vi tar för givet bara för att vi vet vad "ligg" är att hunden ska förstå, medans vi blir helt tagna av att hunden förstår att vi menar ligg när vi säger "gurka". Om inte hunden lägger sig på ligg blir det annars gärna; Ligg, LIGG... LIIIIIIGGGGG!!!!!! Men det är ingen som säger Gurka, GURKA.... GUUUUURRRKKKKKAAAA!!!! =D.


När vi var klara bad jag Loke stanna och jag skulle sitta av. Det blev avsittning medelst hasning och han står tålmodigt helt stilla tills jag kravlat mig av och jag fick möjlighet att tacka honom av hela mitt hjärta från Moder Jords trygga stabila grund. Vilken hjälte!


Trots att bedrifterna säkert såg flashigare ut förr så är jag så nöjd med livets små glädjeämnen. Snart är man kanske tillbaka "i sadeln" igen och känner sig mindre lost, men jag hoppas verkligen att jag behåller ödmjukheten och insikten om att hästarna bara låter oss hållas så att jag inte missbrukar deras tålamod och förtroende.


Om det är någon nu som läser detta och tycker sig vara en otroligt skicklig och duktig ryttare och lite lätt hånflinar åt detta (vilket jag i och för sig förstår), tänk i alla fall till innan ni använder kraftigare tag. För gör ni det så är ni inte så duktiga i alla fall.... =D


Trevlig helg!


  








 
 
Ingen bild

Carolina F

19 februari 2011 00:25

Saknar gilla-knappen som finns i Facebook, för detta är ett blogginlägg jag verkligen GILLAR!

Ann-Louise Ryrvik

19 februari 2011 00:59

Nämen tack Carolina!!!! Tack och åter tack!
Ibland lämnar man ut sin litenhet och sina knasiga tankar så man är rädd att framstå som komplett idiot... Tack!

 
Heléne, Mick & Tiger

Heléne, Mick & Tiger

19 februari 2011 07:45

Mycket tänkvärt och en klar parallell med det jag skrivit på min logg på fb senast. Att du skulle framstå som en idiot för att du inser att samarbete handlar om något annat än våld och kränkning är väl knappast troligt... ;-)

http://web.mac.com/jackeoki2/Webbplats

Ann-Louise Ryrvik

19 februari 2011 22:46

Ja, absolut!
Jodå, i hästvärden tror jag definitivt det. Velourbralla som man är... =D

 
ari

ari

19 februari 2011 08:01

Åh vad jag känner igen mig i beskrivningen! Får jag lägga ut det i vår blogg?

http://www.mimulus.se

Ann-Louise Ryrvik

19 februari 2011 13:55

absolut. Det är bara treligt =D

 
Karin FK

Karin FK

19 februari 2011 08:02

Min för ett par år sedan oförstörda dotter tittade på en ponnyhopptävling och sa, men mamma varför slår de hästarna, de vill ju inte hoppa.......
Idag rider hon på ridskola och jag kan inte riktigt skydda henne från den mentalitet som finns där, jag kan bara påminna henne om det hon en gång sa :(
Du är klok du, Ann-Louise!

http://kfk-education.bloggplatsen.se

Ann-Louise Ryrvik

19 februari 2011 22:45

Ja det är inte lätt. Var med tjejen som red Junge och Casino till ridskolan. Hon är ju helt sagolik med hästarna, men många av de andra... suck. Stämningen och attityden var allt annat än trevlig både gentemot varandra och gentemot hästarna.
Man får göra så gott man kan och försöka föregå med gott exempel.
Tack detsamma Karin!!!

 
ylle

ylle

19 februari 2011 09:05

Om jag var religiös skulle jag utbrustit i ett: "Halleluja!" Här har Du en människa till som har kommit till detta välsignade tillstånd då man inser sin litenhet, förstår hur mycket fel man gjort tidigare i sitt hästliv och kommit till insikt om att hästarna är de godmodigaste varelser som finns som "låter oss hålla på". Den som verkligen lärde mig detta är min salige islänning Vhiskur, som trots sin ängslan och mkt spring i benen, stod som ett tänt ljus medan matte (läs:jag) lyfte fram skrammelstegen och hasade sig ombord med största svårighet, och som inte gick iväg förrän jag bad honom, efter att alla kroppsdelar på mig var på rätt plats.. Man kan bara vara tacksam och ÄLSKA dessa djur! Och gråta över alla misshandlade stackare med sina frustrerade och dominerade ägare/ryttare, som inte drar sig för att slå och skrika för att uppnå något som de tror är viktigt...Må de komma till insikt! Knasiga tankar: Baaaahhhh

http://ponnyflickornasblogg.bloggplatsen.se

Ann-Louise Ryrvik

19 februari 2011 22:44

"Sjung halleluja och prise Gud" eller hur är det Orup sjunger :-)
Eller hur!?! Visst blir man ödmjuk inför dem och vad de är kapabla till. Såg by the way bilder på en mula som dödade en puma idag. Och puman är både smidigare och mer beväpnad, än vad en sån som jag är i alla fall. Vi får vara tacksamma för deras stora tålamod och tolerans.

 
Hannah

Hannah

19 februari 2011 09:08

lika klok som alltid <3 är så glad att du delar med dig av klokerierna så jag får lite jag med :D

http://frukendrup.blogg.se

Ann-Louise Ryrvik

19 februari 2011 13:52

ha ha du har nog fullt med egna :-)

 
Kim

Kim

19 februari 2011 10:20

I började undrade jag nästan om du skrev om mej ;-))
Förr så trodde jag också att om hästen inte ville så tvingade jag den att göra det jag ville, suck!
Tänk va snälla och fina hästar jag haft, och att dom stod ut med mej och gav mej så mycket kärlek.

Jag har nu efter ett långt häst-uppehåll skaffat mej lilla Nelly (nu 2år), och börjat med belöningsbaserad träning.

Och jag är så liten och så tacksam och så glad!

Är också tacksam för att du delar med dej av dina erfarenheter och inspirerar mej!

Kram "lilla" du ;D


http://varmt.bloggplatsen.se

Ann-Louise Ryrvik

19 februari 2011 13:46

Vi är fler m.a.o =D ha ha ha

 
Lillan

Lillan

19 februari 2011 10:31

Du skriver så jag ryser! Det ÄR ju så! Vi skulle inte ha en chans. Om jag blir omfödd som djur vill jag bo hos dig=)

http://vattenhunden.wordpress.com

Ann-Louise Ryrvik

19 februari 2011 11:43

gulle dej. Du är så go!

 
agneta

agneta

19 februari 2011 10:38

där våldet tar vid tar konsten slut...

http://stillstanding.blogg.se

Ann-Louise Ryrvik

19 februari 2011 11:40

=D

 
Ingen bild

Maria Y

19 februari 2011 12:10

Åh, du är lika klockren som vanligt!

Ann-Louise Ryrvik

19 februari 2011 13:41

Tack! =D.

 
Ingen bild

Kryddan

19 februari 2011 17:26

Du skriver bra och sympatiskt som vanligt! Jag sa ju att den där sadeltypen är hopplös... :D

Ann-Louise Ryrvik

19 februari 2011 22:41

Tack =D! ha ha ja så är det nog och så är det ovanan med sådär mycket mjukt...

 
Ingen bild

Jenny

19 februari 2011 19:10

Min pålle är inte inriden efter 'normala' springa runt på lina metoden, jag red in honom utan hjälp genom att ge honom godis och berömma rätt beteénde; vi stod stilla först och har sedan lärt in steg för steg att gå framåt, numera galopperar vi även en del :) Fast vi stannar fortfarande efteråt och tar en godis rätt så ofta ;)
I min närmsta hästvärld så har det varit jätte märkligt, men det har varit väldigt skönt att ha unghäst var utgångsläge alltid varit att vi stannar och kommunicerar om han blir fundersam till vad som händer och inte bara springer.

Vi sitter också upp med bock nästan under magen samt sitter av med bock även då matte har dåliga knän. Har varit väldigt lätt att lära in honom att ställa upp sig fint nära bocken för en godis :)

Ann-Louise Ryrvik

19 februari 2011 22:40

Ha ha en till!!!! Gud så kul. Vi som börjar i andra änden. Stå still så "tanten" kan vara kvar och så stilla framåt hi hi!
Visst är det!

 
Monica

Monica

19 februari 2011 21:21

Å vad jag känner igen mig. Har haft ett längre uppehåll från ridningen och nu har jag två unghästar som ska ridas in =). Har redan hamnat på marken, dock utan att jag var elak med hästen ;). Nu är jag jätteförsiktig med fortsättningen. Har börjat på ridskola (islandshäst) för att få tillbaka lite av kunskapen jag egentligen har inom mig och att få lite inspiration att komma ut och träna med hästarna (är småbarnsmamma utan mycket tid). Du inspirerar mig till att träna "fint" med hästarna =). / Monica

http://www.furstegarden.n.nu

Ann-Louise Ryrvik

19 februari 2011 22:30

Ja eller hur. Från att ha varit självklar är man inte lika kaxig längre och när man inser hur skröplig och svag man är. Ha ha.
Tack kära du!!! Lycka till med dina småttingar också!

 
Anne-Lie

Anne-Lie

19 februari 2011 22:27

Så klockrent skrivet! :))

http://monzan.bloggplatsen.se

Ann-Louise Ryrvik

19 februari 2011 22:28

Åh tack!!! =D

 
Hanna L-vika

Hanna L-vika

20 februari 2011 10:43

Läser ofta din blogg och gillar alla dina inlägg, men det här var en klass för sig :) Man behöver få sig en påminnare ibland om hur vänliga djuren är mot oss och att vi kommer allra längst på förtroende och samarbete!

http://htttp://www.irmelin.bloggagratis.se

Ann-Louise Ryrvik

20 februari 2011 14:34

Nämen tack! Så kul!!!!
Man ska visst vara uppe mitt i natten och skriva ha ha =D.
Eller hur!??!!

 
Ann

Ann

20 februari 2011 11:34

Mycket kloka ord från en klok kvinna! :)
Känner igen mycket av det, kan väl erkänna att även jag har haft mitt med "nu gör vi som jag säger" metoden men att jag åtminstone försöker att tänka till nu.
För som du säger, skulle de vilja så skulle det inte gå att "bestämma" över dem...
Så försöker nuförtiden att vara ödmjuk och skäms om jag kommer på mig själv att leka diktator..!

http://annrosdahl.bloggplatsen.se

Ann-Louise Ryrvik

20 februari 2011 14:29


Tack kära du, fast det är nog inte så mycket bevänt med klokheten tyvärr... :-)
Och detta med att man är på väg att "åka dit" ibland. Det gäller att hitta sina varningsklockor och hejda sig, fast det är inte alltid så lätt. Förr trillade jag dit då och då om jag "åkte över kanten" fast det var ett tag sedan.

 
Caisa

Caisa

20 februari 2011 14:03

Instämmer med ovanstående! Sjung Hallelulja :) Och OJOJOJ vad man känner igen sig i dina ord... Min häst är min kamrat, inte min sparringpartner.

Kramen på dig/C

http://ekbladet.bloggplatsen.se

Ann-Louise Ryrvik

20 februari 2011 14:14

Å tack =D!!!!!!
Absolut. Tänk vad man missar om man utgår från konflikt och "dominans"....

Kram kram!!!

 
MariaY

MariaY

23 februari 2011 12:20

Du måste se dokumentären Buffalo Warrior om du inte redan gjort det. En kille som verkligen förstått!

http://cowgirlup.bloggagratis.se

Ann-Louise Ryrvik

23 februari 2011 17:54

Den har jag inte sett, men måste göra. Så nyfiken jag blir!!!!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Louise Ryrvik - 21 januari 2015 16:47


  Nu är första "spadtaget" taget och de gamla husen är i förvandling... Snacka om renoveringsobjekt!   ...

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 19:45


  Kompis the Cat! <3

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 08:38


     

Av Ann-Louise Ryrvik - 16 januari 2015 21:23

  Denna vecka har det varit etapp 2 på instruktörsutbildningen i Nose Work. Jättekul.  Det var kul att träffa alla igen och se deras utveckling och höra deras berättelser om sina testelever och deras framgångar. Sedan förra träffen har vi fått tr...

Presentation

Fotoutmaningen 2015

 

Kategorier

Fråga mig

88 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4
5 6
7 8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23 24
25
26
27
28
<<< Februari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken!!!


Ovido - Quiz & Flashcards